“Wel zin om je eigen biertje te brouwen, maar niet in aIle ‘rommel’ thuis? Klop dan aan bij Brouwhuis aan de Werf in Alphen. Frank Wijnands en Jack van Moorselaar hebben hun eerste groepen begeleid.

Ze kenden elkaar omdat ze bij dezelfde barbier kwamen en toen bleken ze ook nog dezelfde hobby te hebben: bier brouwen. Zoals velen hebben ze ook thuis gebrouwen, maar tegenwoordig hebben de twee veel meer ruimte. Die huren ze op het voormalige terrein van chemische fabriek Biesterfeld bij de Rijnhaven. Dat heet nu De Werf. Frank Wijnands en Jack van Moorselaar ontvangen er ook groepen die zelf geen plek hebben om een speciaalbiertje te maken.

Deze dinsdagavond hebben ze Leidse studenten over de vloer. Zeven jongemannen van de Leidse Studenten Dragersvereniging om precies te zijn. Naast hun bijzondere bijverdienste delen ze de passie voor bier. Alhoewel… ,,Ik ben wel liefhebber, maar geen kenner”, zegt één van de heren. Ze zijn bij het brouwhuis binnengekomen via de zoon van Van Moorselaar, ook student.

Vijf kratjes

Vier studenten komen om voor het eerst het brouwproces uitgelegd te krijgen en in de praktijk te brengen, de andere drie zijn twee weken eerder al in Alphen geweest en komen vanavond hun biertje bottelen. Ze gaan met bijna vijf kratjes vol naar huis. Maar opdrinken is er nog niet bij. ,,Deze biertjes moeten nog twee weken nagisten op fles”, legt Van Moorselaar uit.

Hij is al geruime tijd lid van brouwersvereniging Het Wordt Wat en met Wijnands onlangs aan een avontuur begonnen: hun eigen brouwhuis. ,,Hier faciliteren we iedereen die geen ruimte of zin heeft om thuis zijn biertje te brouwen”, legt Wijnands uit. ,,We hebben alle ingrediënten en alle spullen. We hebben ook de faciliteiten om brouwsels tijdens het proces op de juiste temperatuur te bewaren. En – niet onbelangrijk – we hebben verstand van brouwen.”

Leren

Toch gaat het weleens mis, geeft Van Moorselaar toe. ,,Wij zijn ook nog aan het leren. In september willen we écht beginnen.” Binnen enkele weken moet de website actief zijn waarop brouwers kunnen reserveren én afrekenen.

,,We willen ook ketels gaan verhuren, proeverijen en bierbarbecues organiseren of met groepen een brouwerij bezoeken. We streven naar een community van pakweg 150 man”, aldus Wijnands.

De Leidse studenten willen meerdere badges gaan brouwen. Een naam voor hun eerste creatie hebben ze nog niet. Wel hebben ze speciaal honderden witte doppen met de bekende Leidse sleutels erop laten maken.

Spannend

,,Ik heb weleens rondleidingen in brouwerijen gehad, maar nog nooit zelf gebrouwen. Ik vind het wel spannend of ons bier echt gaat smaken”, vertelt Gabriël de Klerk terwijl hij de mout prepareert waarmee het bier later wordt gemaakt. Mout is heel belangrijk, legt Wijnands uit. ,,Die bepaalt voor een flink deel de smaak.”

Magisch, aldus Van Moorselaar, is het moment dat je je eerste zelfgebrouwen flesje opent. ,,Dat plopgeluid, geweldig.” Hij en Wijnands hebben de ambitie volgend jaar een prijs te winnen met hun gebrouwen bier. ,,Wil je gewoon een gezellige tijd hebben, ook prima. Kom dan naar ons”, zegt Wijnands. ,,Je hoeft niet eerst fors te investeren en zit ook niet steeds in de rommel.””

Bekijk het originele artikel op AD.nl