Nederland kent steeds meer bierbrouwerijen. Sommige daarvan hebben een bijzonder verhaal. Zoals Brouwhuis aan de Werf in Alphen aan den Rijn, waar je je eigen bier kunt brouwen. Wij brachten een bezoek.
De brouwerij zit in een mooi industrieel pand in een buurt die in opkomst is. Zware industrie maakt plaats voor woningen en voor kleine ondernemers en kunstenaars. Een van die ondernemers is Frank Wijnands, brouwer, biersommelier en vooral liefhebber van goed bier. In zijn microbrouwerij in een voormalig laboratorium brouwt hij kleine oplages van bijzondere bieren, die hij vooral lokaal verkoopt. Maar hij biedt ook ruimte aan gastbrouwers.

In de brouwerij kunnen liefhebbers terecht om, samen met Frank, een eigen bier te bedenken en te brouwen. Zoiets is mogelijk voor iedereen met een gezonde dosis interesse en een beetje werklust. Het maakt niet uit of je al eens hebt gebrouwen of dat het allemaal nieuw voor je is. Dankzij de apparatuur en kennis van Frank Wijnands kan iedereen aan de slag.

Je eigen bier
Je eigen bier brouwen is bijvoorbeeld erg leuk om te doen met vrienden of collega’s. Je leert tijdens de brouwworkshop alles over het brouwproces en voert ook de handelingen zelf uit. Tijdens die middag of avond krijg je ook nog een lunch of diner én een proeverij na afloop. Na twee weken kom je terug voor het bottelen en mag iedere deelnemer 24 flesjes van zijn eigen bier meenemen.

Iets wat ik zeker nog eens ga doen met wat vrienden, maar tijdens mijn bezoek aan het Brouwhuis is nu alleen tijd voor een rondleiding en een proeverij. Vooral dat laatste is absoluut geen straf, want brouwer Frank schuwt het experiment niet en weet bovendien hoe je een goed bier moet brouwen.

Proeverij
Zo proeven we onder andere een heerlijke Peated Blond (een blond bier met een subtiele rook/turfsmaak), een avontuurlijke Ginger Devil (een bier met veel verse gember), de Matroesjka2 (een Russian Imperia Stout met kersen) en als absolute topper de Imperial Oaked Apricot Saison. Dat is een saison met een alcoholpercentage van maar liefst 10.2%, die bomvol smaak zit dankzij de combinatie van saisongist, biologische gedroogde abrikoos en getoast eikenhout.

Mocht je zelf eens willen komen proeven bij Brouwhuis aan de Werf, dan kan dat op donderdag- en vrijdagmiddag tussen 16:00 en 18:00 uur. Een besloten proeverij boeken is ook mogelijk. Kijk vooral op de website van Brouwhuis aan de Werf voor alle mogelijkheden en volg ze via Facebook of Instagram voor het laatste nieuws. Woon je niet in de buurt van Alphen aan den Rijn? Dan kun je online terecht voor een kleine selectie van de bieren via Bier Online.

Dit bericht staat op https://www.mixedgrill.nl/proeven-en-brouwen-bij-brouwhuis-aan-de-werf/