Hij dronk zijn eerste biertje toen hij 12 jaar was, maar vond het toen niet bepaald lekker. Dat is inmiddels wel anders. Frank Wijnands (62), geboren in Nijmegen, maar al jaren wonend in Alphen, heeft sinds 2018 zijn brouwerij: Brouwhuis aan de Werf. Hij heeft een speciaal bier gemaakt voor het Italiaanse restaurant Sapori di Stefano. Dit bier ‘Giulia’ genaamd, is gebrouwen met kruiden en eekhoorntjesbrood.

Bart van der Spek

Alphen aan den Rijn– “Wat je eerst vies vindt smaken, vind je later vaak heerlijk”, zegt de goedlachse Frank. “Inderdaad, mijn eerste pilsje vond ik helemaal niks. Dat geldt overigens ook voor olijven, die ik nu graag nuttig. Toen ik in Breda studeerde, ben ik speciaal bier gaan drinken. Inmiddels ben ik een hartstochtelijk bierliefhebber en geïnteresseerd in de veelzijdige en dynamische bierwereld.”

Als echte fijnproever droom je natuurlijk van je eigen brouwerij. Zo ook Frank. “Ik kon drie jaar geleden een ruimte huren van de gemeente en ben toen begonnen met brouwworkshops te geven. Bovendien begon ik in die tijd ook zelf met brouwen. Met Brouwhuis aan de Werf wil ik iets toevoegen aan het al mooie Nederlandse bierlandschap.”

De Bourgondiër heeft met ‘Giulia’ een nieuw bier gebrouwen dat vele liefhebbers doet watertanden. De drank heeft een alcoholpercentage van 7 procent en is op een bijzondere wijze bedacht. “Sapori di Stefano vroeg mij een bier te bedenken bij de hertenragout die ze maken. Ragout heeft veel smaak vanwege de saus en de boter. Ik ben dus aan de hand van het gerecht een passend bier gaan bedenken. Ik vind dat bij de hertenragout een kruidig bier goed past. Allerlei kruiden zitten in het bier verwerkt: van de jeneverbes tot chilipoeder. Je kunt het zelf op donderdagen en vrijdagen verkrijgen in de brouwerij.”

Helaas beïnvloedt corona ook zijn brouwerij. “De bierworkshops zijn coronaproof, dus in kleinere groepen, waardoor iedereen anderhalve meter afstand kan houden. “Maar als ondernemer zie je tegelijkertijd ook kansen. Vandaar dat ik een samenwerking ben aangegaan met het restaurant. Dat wil ik in de toekomst nog meer doen.”

Waarom bier zo’n mooi product is om mee te werken? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Bier is een echt maakproduct. Als ik bier vergelijk met wijn, dan valt mij een aantal dingen op. Wanneer je wijn maakt, ben je onder meer afhankelijk van het type grond, het weer en de druif die je gebruikt. De smaak is dus afhankelijk van externe factoren. Bij bier is dat niet het geval. Je bedenkt een smaak waar je naartoe werkt. Je beïnvloedt het proces, dus het water, de hop en het gist. Toch blijft de uitkomst van dat proces ongewis, maar je kunt het aanpassen.”

Wie Franks bijzondere bier ook wil proeven, kan een kijkje nemen op de website.

www.brouwhuisaandewerf.nl

Allerlei kruiden zitten in het bier verwerkt

Link naar het artikel