Eerste vuistregel:  De intensiteit van het bier moet vergelijkbaar zijn met de intensiteit  van het gerecht.

De intensiteit wordt bepaald door :

  • Hoe vullend een bier is (body), kan je er veel van drinken of ben je er snel verzadigd van?
  • Het alcoholpercentage, meer alcohol is meer intensiteit
  • Hop of mout-bitters, meer hop of mout-bitters meer intensiteit

Wanneer de intensiteit van bier en eten vergelijkbaar zijn, kan het samen iets mooiers worden. Als de  smaakintensiteit van het bier laag is, blijft alleen de dorstlessende werking over, het prikkelende effect van koolzuurgas. Als de smaakintensiteit van het bier te hoog ligt dan gaan de smaaknuances van het gerecht verloren.
Voorbeeld:
Zure bieren combineren met zure gerechten, mits de zuren in balans zijn. Anders versterken ze elkaar teveel.
Bitter bier met bitter eten, zoals witlof en sommige andere slasoorten als frisee, raketsla, radicchio. Ook bittere chocola combineert goed met bitter bier. Bier bitters gaan makkelijker om met vet en eiwitten. Bitter bier gaat daarom over het algemeen vrij goed samen met vis, omdat vetten en eiwitten de bitterheid van het bier goed opvangen.


Tweede vuistregel: De basissmaak van het bier en het gerecht.

De basissmaak van bier kan zoet, zuur, bitter, zout (is uitzonderlijk) of umami zijn.

Houd rekening met de volgende effecten:

  • Zoet versterkt zoet; zoete bieren (ijs bock) met vruchtenijs
  • Zoet contrasteert goed met zout; kersenbier en Stilton
  • Zoet biedt tegenwicht voor zuur; blond bier bij zuurkool met appel bv `Brugse Zot`
  • Zuur tempert zout; Vlaams bruin met roquefort
  • Umami versterk umami; houtgelagerd bier met blauwschimmelkaas
  • Bitter tempert zoet en zoet tempert bitter; vanille-ijs en zwarte bieren
  • Zout tempert bitter; zoute nootjes met pils


Derde vuistregel; Zoek naar “smaakhaakjes”

Proef je in bier banaan, boter, vanille of kruidnagel dan is het lekker om dit in het gerecht terug te laten komen.

Of combineer het met een gerecht waar dit nu juist goed bij past. Bijvoorbeeld een bier met kaneelsmaak met een zoet gerecht. Bijvoorbeeld `Uiltje apfelstrudel doppelbock` bij appeltaart.